Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om Demokratifonden

Vad ska Demokratifonden göra?
Visionen är att demokratifonden skall kunna stödja alla slags initiativ som avser att sprida debatt och information om demokrati och rättstat i Sverige. Fonden vill också kunna dela ut medel för utbildnings- och forskningsändamål. Fonden vill bidra till att stärka den akademiska forskningen om demokrati och rättstat genom att till exempel instifta professurer vid svenska universitet eller upprätta ett oberoende utbildningscenter eller forskningsinstitut. Demokratifonden skall kunna dela ut pris och utmärkelser för att uppmärksamma enskilda medborgares insatser för demokratin. Det kan också handla om professionsstöd till yrkesgrupper som har till uppdrag att föra den demokratiska rättsstatens värderingar vidare såsom till exempel lärare, journalister och offentliga tjänstemän som verkar i eller utanför Sverige.

Varifrån kommer Demokratifondens medel?
Demokratifonden har ännu inte påbörjat någon insamlingsverksamhet. Det finns ännu inga fonderade medel. Personer, företag eller organisationer som vill bli först med att bidra uppmanas att ta kontakt med Henrik Ekengren Oscarsson. Ett ledord för Demokratifondens verksamhet är öppenhet och insyn. Alla donationer, bidrag och ekonomiska transaktioner skall vara synliga på hemsidan.

Finns det inte andra länder där en Demokratifond känns mer angelägen?
Att stärka och utveckla vår egen demokratiska rättstat är en förutsättning för att kunna stödja och hjälpa andra folk och länder. Demokratifonden vill långsiktigt stödja initiativ och insatser för att bygga upp och underhålla grundläggande demokratiska värderingar i Sverige. Sverige är inte immunt mot antidemokratiska strömningar, våldsbejakande ideologier, korruption eller internationell brottslighet. Idag är våra demokratiska värderingar inte utmanade. Vår demokratiska rättstat är bland de bäst fungerande i världen. Poängen är att vi inte vet hur situationen ser ut om tjugofem år. Har vi råd att inte investera i den demokratiska infrastrukturen idag?

 

Mer information

Demokratifonden bildas under år 2013 av statsvetarprofessorerna Henrik Ekengren Oscarsson, Li Bennich-Björkman, Lena Wängnerud, Erik Amnå och Bo Rothstein.

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2012-09-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?